Vägglöss

Vägglöss

 

Vägglöss är små insekter som gömmer sig på dagen och kommer fram och suger blod på natten. De följer ofta med hem i bagaget när man varit utomlands.

Här beskriver vi hur du kan undvika att få vägglöss och bli av med dem om du fått några.

 

Fakta om vägglöss (Cimex Lectularius)

 

En parasitinsekt

Vägglusen är en platt, genomskinlig liten parasitinsekt som blir lite rundare och mörkare när den har sugit blod och liknar då en äppelkärna. Den gillar att gömma sig i springor och på mörka platser på dagen och kommer fram på natten. Då söker den gärna upp människor och suger blod från dem.

 

Om vägglössen inte får mat kan de gå i dvala. Det betyder att de klarar långa perioder utan att äta, ca 3-18 månader. Därför är vägglöss svåra att svälta ut.

 

Vägglusen sprider sig genom att krypa, eller så liftar den med en människa till en ny plats. Vägglöss har inga vingar och kan inte flyga. Det räcker med en enda befruktad vägglus för att skapa en koloni av nya vägglöss.

 

 

Hur vet man om man har vägglöss?

Kliande utslag och avföring

  • Tecken på att man har vägglöss hemma kan vara små vägglusbett i form av rödaktiga, kliande utslag på kroppen, ofta i klump eller längs en linje. Betten ser ibland ut som myggbett eller bromsbett.

  • Vägglusen kan också lämna avföring efter sig i form av små svarta prickar. Om man tar lite saliv på fingret och drar på den svarta pricken och den smetar ut sig, är det troligen avföring.

  • Även små runda blodfläckar på lakanet kan vara tecken på att vägglusen har varit framme.

  • Om man hittar ömsat skinn eller skal, speciellt vid sängen, finns det säkert vägglöss.

  • Vägglöss kan fläcka ner tyger och lister med avföringen.

 

 

Är vägglöss farliga?

Vägglöss är inte farliga men de kan vara väldigt obehagliga att ha i sängen. Vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som den sprutar in under måltiden.

 

Var finns vägglöss?

Vägglusen gömmer sig gärna i soffor, sängbottnar, gardiner, radioapparater, tavelramar, rullstolar och brandvarnare. Andra ställen man kan hitta vägglöss på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i böcker och förvaringsaskar.

 

 

 

När trivs vägglusen?

Vägglusen kan överleva i kallt och varmt klimat

Vägglusen trivs bäst i ett tempererat klimat, dock kan den även överleva när det är väldigt varmt eller väldigt kallt (ca +50 till -18 grader Celsius).

 

Vägglusen förökar sig beroende på temperatur

Vägglusens livscykel är mycket beroende av temperatur. Om miljön är gynnsam kan cykeln ske över fyra veckor. I en mindre gynnsam miljö kan det ta fem gånger längre tid. Tiden från ägg till vuxen parasit är generellt 50-60 dagar. En hona kan lägga 1-5 ägg per dag. När vägglusen kläcks kan den börja suga blod direkt.

 

 

Undvik att få vägglöss

Vägglöss följer med hem från utlandsresor

Vägglöss har blivit vanligare i Sverige igen, eftersom människor reser mer utomlands nu för tiden. Vägglössen, som är vanliga i många länder, följer med hem i bagaget.

 

På resan:

  • För att undvika att få med dig vägglöss hem från utlandsresan bör du packa dina kläder och artiklar i väl tillslutna plastpåsar.

  • Undvik att ha resväskan öppen när du är på semester. Håll den stängd när du inte tar fram nåt ur den och låt de kläder du inte använder ligga kvar i plastpåsar i väskan, för att förhindra att vägglöss kryper in i väskan och kläderna.

  • Placera helst resväskan högt. Ej vid säng eller vägglister.

 

Vid hemkomst:

  • För att undvika att få vägglöss är det därför bra att skaka, borsta av och tvätta alla kläder (i 60 grader) som man har haft med sig på utlandsresan.

  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa in den i frysen under flera dygn, släng den därefter i soptunnan.

 

 

Även second hand kan innehålla vägglöss

Möbler och saker från second hand kan också innehålla vägglöss. Titta därför igenom dem noga och dammsug och borsta av dem innan du tar in dem i ditt hem. Mindre saker kan du lägga i frysen i en vecka, för att vara säker på att alla eventuella vägglöss dör.

 

 

Bli av med vägglöss

Swedish Red Cedar är mycket effektiva produkter som skyddar mot vägglöss. Droppa eller spraya olja på sängramen, men undvik sängkläderna eftersom oljan kan lämna fläckar.

 

Du kan också ha Swedish Red Cedar hjärtan, kransar eller bollar i ditt sovrum för att skydda mot vägglöss och för bästa effekt droppa lite olja på produkterna någon gång i månaden.

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.