Tvestjärt

Tvestjärt

Tvestjärt - bekämpning fullständig guide 2020

 

Tvestjärtar skadar varken människor eller deras hus, men de skrämmer många eftersom de ser ut som små skorpioner. Sin "tång" använder de både som försvar och vid angrepp, de kan nypa människor men oftast går det inte igenom huden.

Tvestjärt heter på engelska “earwig” eftersom man förr trodde att den kröp in i öronen.

Här beskriver vi hur du kan undvika att få tvestjärtar, samt bli av med dem om du fått in dem i huset.

 

Fakta om tvestjärtar och några arter

I världen finns runt 2 000 olika arter av tvestjärtar.Tvestjärtar är mörkbruna och blir upp till 15 mm långa. De är nattaktiva och brukar då invadera brevlådor. Tvestjärtar är i stort sett allätare men äter främst döda insekter och levande och döda växtdelar. De kan göra lite skada på trädgårdsväxter om de blir för många, men gör även nytta genom att äta andra småkryp, så som bladlöss och kvalster.

 

I Sverige finns fyra arter som förekommer i hela landet: vanlig tvestjärt, skogstvestjärt, busktvestjärt och liten tvestjärt.

 

Vanlig tvestjärt (Forficula Auricularia)

Den vanliga tvestjärten blir normalt 10-14 mm lång. Tvestjärten har hittats upp till Norrland. På hösten lägger honan upp till 50 ägg i en klump i ett bo under marken. Hon faller i dvala och stannar i boet med äggen. Honan tar hand om äggen genom att vända på dem och putsa dem för att undvika svamptillväxt. På våren sprider hon ut dem och ungarna kryper ut. När tvestjärtarna lämnar larvstadiet har de en gulaktig eller ljusbrun färg. Larverna ser ut som vuxna tvestjärtar i miniatyr och ömsar skinn allteftersom de växer. Nyömsade tvestjärtar är vita och när de blir äldre blir de mörka. Honan vaktar dem tills de blir fullvuxna efter en månad.

Hanens tång kan bli mellan 2,5 och 9 mm lång.

 

Skogstvestjärt (Chelidura Acanthopygia)

Skogstvestjärten blir ca 6-13 mm lång utan tång. Den är brun och har inga vingar. Skogstvestjärten kan likna en larv av andra tvestjärtsarter eftersom den är mindre.

 

Busktvestjärt (Apterygida Media)

Busktvestjärten blir ca 10-15 mm lång. Den finns från södra Sverige upp till mellersta Dalarna. Busktvestjärtens levnadssätt är som vanlig tvestjärts.

 

Liten tvestjärt (Labia Minor)

Liten tvestjärt är den minsta tvestjärtsarten. Den är 5-6 mm lång och kan inte förväxlas med andra vuxna tvestjärtar. Till skillnad från andra tvestjärtar kan liten tvestjärt flyga vilket den gärna också gör. Man kan ofta träffa på den vid gatlyktor och kompost.

 

Är tvestjärtar farliga?

Tvestjärtar kan se läskiga ut men de är inte farliga. Tvestjärtar ger inga bett. De kan nypas med sin tång om de blir trängda men nypet går oftast inte igenom huden, innehåller inget gift och ger inga allergiska reaktioner som andra insektsbett kan göra. Tången är en försvarsmekanism för tvestjärtar.

Inte heller sprider tvestjärtar bakterier eller smittor som exempelvis kackerlackor kan göra.

 

Kan tvestjärtar flyga?

Majoriteten av tvestjärtarna kan inte flyga medan ett fåtal har små vingar som gör att de kan flyga. Det är dock sällsynt att tvestjärtar flyger (förutom liten tvestjärt), troligtvis eftersom det är komplicerat att fälla ut och in vingarna. Tvestjärten måste göra ca 40 rörelser med sin tång för att fälla in vingarna igen efter flygning.

 

Hur vet man att man har tvestjärtar?

När tvestjärtarna förekommer i stort antal kan de göra viss skada i trädgården. Detta gör de främst genom att tugga på växtdelar och blommor. Tvestjärtarna gillar bland annat sallad, rosor, jordgubbar, hallon, potatis och rödbetor.

 

Var finns tvestjärtar?

Utomhus håller de sig under stenar och hög vegetation samt fuktiga och mörka platser, under bark, löv och stenar och även i kläder som hänger på tork. På natten vandrar tvestjärtarna omkring och tar sig då gärna in i bostäder. Inomhus gömmer sig tvestjärtarna under föremål i fuktiga rum.

 

Undvik att få tvestjärtar

Tvestjärtarna kommer in i hus genom att krypa in under trösklar, genom sprickor, ventilation som saknar insektsnät och vid fönster. För att förhindra att tvestjärtarna tar sig in i hemmet bör du bland annat täta alla inkrypsvägar. Exempelvis:

  • Täta dörr- och fönsterlister.

  • Laga sprickor i husgrunden.

  • Täta runt trösklar vid behov.

  • Använd insektsnät vid fönster och ventilation.

 

Andra saker att göra för att undvika tvestjärtar är:
  • Ställ inte komposten nära huset eftersom det kan ge tvestjärtarna goda förutsättningar så att de vill komma in. Töm komposten ofta.

  • Förvara trädgårdsdynor etc. luftigt.

  • Ge tvestjärtarna gömställen så de inte söker sig in i huset. Det kan vara upp och nervända blomkrukor, svarta plastpåsar med små hål i. Fyll gömstället med halm, träull, tyg eller wellpapp som tvestjärtarna kan krypa in i. Töm sedan ut tvestjärtarna i komposten.

 

 

 

 

 

Bli av med tvestjärtar

För att få bort tvestjärtar kan du behandla ytor där tvestjärtarna finns med det naturligt uttorkande pulvret kiselgur.

 

Du kan även gillra en fälla för tvestjärtarna genom att rulla ihop en fuktig tidning på den plats där de samlas. På natten kryper tvestjärtarna in i tidningen och på morgonen kan du enkelt tömma ut dem i exempelvis komposten.

 

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.