Fästing

Fästing

Fästingen är ett spindeldjur som suger blod från fåglar och däggdjur. Den sprider sjukdomar som TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) och borrelia.

Här beskriver vi hur du kan undvika att få fästingar och hur du tar bort en fästing om du fått någon.

 

Fakta om fästingar

Fästingens snabel har kraftiga hakar

Fästingen har en snabel med kraftiga hakar som den använder till att borra sig igenom hud och skinn och för att hålla sig fast när den suger blod. Fästingen avger ett svagt bedövande gift och därför upptäcks den ofta inte förrän den fylls med blod och därmed ökar i storlek. En vuxen fästing blir 2-4 mm lång men kan bli fem gånger så stor när den är full med blod, vilket kan ta några dagar till en vecka. Då släpper den värden.

Vanlig fästing angriper framför allt varmblodiga djur. Allt från sorkar och möss till stora klövdjur. Fästingen suger även blod från fåglar.

Fästingen genomgår tre stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och sedan till vuxen fästing. För att utvecklas vidare behöver den i varje stadie suga blod. Fästinglarven lever på mindre reptiler, däggdjur och fåglar. Larven ser ut som en fästing men är mycket mindre, ca en halv millimeter.

 

Var finns fästingar?

Fästingar finns i kustnära områden

Fästingar förekommer i kustnära områden, från mars till november, särskilt i temperaturer mellan 5 och 15 plusgrader. Fästingarna tycker om skog, gräs, buskar och områden med hög växtlighet.

Fästingen sitter och väntar längst ut på ett grässtrå och hakar sig fast vid passerande djur eller människor. Den letar sig fram till ett passande ställe där huden är tunn innan den biter sig fast.

 

Undvik att få fästingar

Bäst att undgå att bli fästingbiten

Eftersom människor anser fästingar vara bland de värsta småkrypen som finns är det bästa att försöka undgå att bli biten. Samtidigt bör man vaccinera sig mot de sjukdomar som fästingarna kan sprida, så som TBE. Undvik att gå i högt gräs och ha långärmad tröja och långbyxor på dig, instoppade i skor eller stövlar.

Bli av med fästingar

Efter att ha varit utomhus, ta för vana att leta efter eventuella fästingar på kvällen. Då kan du hitta dem innan de biter sig fast. Fästingar kan vandra på kroppen i flera timmar innan de biter. Titta även i hårbotten och bakom öronen.

Om en fästing bitit sig fast på människa eller djur:
1. Ta enklast bort den med en pincett eller fästingborttagare. Ta tag så nära fästingens mun (huden) som möjligt.
2. Dra fästingen rakt ut om möjligt, om du vrider för mycket kan rester av fästingen, t.ex. huvudet, fastna i såret och det kan leda till infektion.
3. Tvätta sedan med tvål och vatten eller sårtvätt.

 

Symptom på fästingburna sjukdomar

* Vid borrelia: efter 1-4 veckor får du en rund rodnad runt bettet. Ibland får man feber och känner sig dålig. Kontakta sjukvård. Borrelia kan man bota men inte vaccinera sig mot.
* Vid TBE: kan börja som en influensa. Ibland övergår det till trötthet, förlamning och minnesluckor. Man kan vaccinera sig mot TBE men inte bota det. Kontakta även här sjukvård.
* Djur kan få fästingfeber (ehrlichios). Det förekommer främst hos hundar, katter, hästar och boskap. Fästingfeber ger influensaliknande symptom med kraftlöshet och feber.

 

Medel mot fästingar

Vår fästingspray på rödcederolja för människor är ett effektivt medel mot fästingar.

Hur använder man fästingmedel på rödcederolja?

Skaka sprayen innan du använder den, och spruta på huden där du vill skydda dig mot fästingar. Den skyddar mot fästingar i 6 timmar.

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.