Bananflugor

Bananflugor

 

De flesta har nog någon gång haft bananflugor hemma. Det är små, gulbruna flugor som tycker om bl.a. gammal frukt och kompost och de kan vara en riktig plåga.

Här beskriver vi hur du kan undvika att få bananflugor, som även kallas fruktflugor, och hur du blir av med dem om du har fått in några.

 

Fakta om bananflugor (Drosophilidae)

Bananflugor gillar komposten

Bananflugor håller helst till i köket där de äter alla typer av matrester, och särskilt sådana som är gamla. Bananflugornas paradis är komposten eller en vinskvätt. I regel kommer bananflugorna in i våra hem med frukt vi köper i butik. Bananflugor kanske egentligen inte kategoriseras som ett skadedjur eftersom de lever på sopor men är likväl väldigt irriterande.

 

Bananflugorna lever i 30 dagar

Om det finns bra tillgång till föda kan bananflugan föröka sig mycket fort. Den lever upp till 30 dagar och en hona kan lägga runt 100 ägg per dag. Äggen läggs normalt i ruttnande frukt. De är avlånga, vita till gula och 0,5 mm långa. Det sticker ut två utskott från äggen som används för att förse ägget med luft eftersom det läggs under substrat.

Larvstadiet delas upp i tre stadier. Första och andra stadiet varar ca 1 dag. Tredje stadiet är ca 2 dagar långt och i slutet av det stadiet kryper larven ut ur maten och försöker hitta någonstans att förpuppa sig. Larven är vit med svart mun.

Puppstadiet är ca 5 dagar. 11-12 dagar efter att den lagts som ägg når bananflugan vuxenstadiet.

Bananflugor trivs bäst i rumstemperatur och de största problemen med dem är på sensommaren då det är varmt och mest gynnsamt för bananflugorna.

Bananflugor har röda ögon och gulbrun kropp och blir ca 2 mm stora, honorna är lite större än hanarna.

 

 

Vad äter bananflugor?

Bananflugor lever på övermogen och gammal frukt samt mikroorganismer från sopor och vinskvättar. De äter även jäst, mögel och bakterier som växer på det ruttnande materialet. I viss mån livnär de sig även på det ruttnande materialet i sig självt.

 

Undvik att få bananflugor

Håll rent i köket

Det viktigaste man kan göra för att undvika att få bananflugor är att hålla rent i köket, inte låta övermogen frukt eller tomma öl- och vinflaskor stå framme, samt att tömma sopor regelbundet.

Bananflugor kan lägga ägg i krukväxter. Om så är fallet måste man göra sig av med växterna eller ställa dem utomhus. Att lägga några Swedish Red Cedar®-produkter runt fruktskålar och matavfall hjälper också till att hålla bananflugor borta.

 

Förvara frukt i kylen

Andra sätt att förebygga att få bananflugor på är att:

* Förvara övermogen frukt i kylen

* Ha förslutningsbara sopkärl

* Rengöra diskho och golvbrunn noggrant

 

 

 

Knep för att bli av med bananflugor

För att få bort bananflugor, som nästan garanterat kommer att förekomma i hemmet någon gång i livet, hjälper samma tips som i punkten ovan.

 

Det går att göra egna bananflugefällor.

  • Gör en vinägerfälla med hjälp av att ta bort locket från en flaska äppelcidervinäger. Täck den med plast. Gör hål i plasten så flugorna kommer in. De lockas till vinägerlukten och när de väl kommit in hittar de inte ut igen.

  • Ett annat sätt är att hälla några droppar diskmedel i en skål med ättika och inte täcka över den. Diskmedlet förstör ättikans ytspänning och gör så att flugorna sjunker och drunknar.

 

Dock håller dessa fällor bara i någon dag så det kan bli dyrt i längden att göra nya.

 

Fälla mot bananflugor

 

Swedish Red Cedar® bananflugefällor innehåller ett lockmedel som lurar flugorna till fällan där de drunknar och fällorna räcker i upp till 47 veckor.

https://rodceder.se/fler-skadedjur/bananfluga/bananflugefalla/

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.